Aktuális

Dobai Annamária és Vikár Péter előadása

2016.04.13. 17:15

DOBAI ANNAMÁRIA

 

Dobai Annamaria, a bécsi Iparművészeti Egyetem Zaha Hadid Stúdiójának frissen végzett építésze. Egyetemi tervezési feladatai során nagyon sokféle es változatos léptékű projektet készített bútortól kezdve, a toronyépületen át, a vízierőműig. Diplomamunkájához budapesti helyszínt választott. „A Hadid és a Lynn Stúdió utat mutatott a nemzetközi design-gyakorlatot megértéséhez. Az egyetemi évek alatt arra ösztönöztek, hogy kérdőjelezzünk meg minden létező tervezési módszert, megközelítést és ne szorítsuk magunkat bármilyen meglévő korlátok közé. Ez az interdiszciplinalis szemlélet vezet továbbra is munkáim során.

 

VIKÁR PÉTER

 

„A messziről jött ember azt mond amit akar” tartja a szólás, de ebben a globálisan behálózott világban talán már nem is lehet igazán messziről jönni. Az elmúlt tizenöt évben számos nemzetközi intézményben és tervezőirodában megfordultam és azt láttam, hogy az ábrázoló geometria, új anyagokkal való kísérletezés, tervezőszoftverek, (re)prezentációs technikák, tektonika stb. hasonlóak, és egy közös építészeti nyelv részei. A tervezési tudás és módszerei globális fordulatot vettek, de az építés továbbra is – illetve egyelőre – analóg és helyi ügy. Egy jó oktatási intézmény arra készíti fel a diákjait ami 10 év múlva lehet releváns a szakmában. Szerintem az építészek számára a legérdekesebb technológiai újítások a fizikai világban várhatóak.

 

Vikár Péter jelenleg a UCLA-n tanít és a robot labor fejlesztését irányítja. Fő kutatási területei a programozás és robot technológia integrálása a tervezésbe, építészeti látványtervezésbe és építéstechnikába. A legutóbbi tervezési szemináriuma kinetikus homlokzatokkal foglalkozott amelyek optimalizáljak az epület energia használatát és dimanikusan real-time alakítják az épület megjelenését. Péter tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetemen (Építészmérnöki kar 2001-03), a bécsi Iparművészeti Egyetemen (Magister der Architektur ’08) és a Southern California Institute of Architecture-ben (Master of Design Research ’12) végezte, 2011 ota Los Angelesben el.