Aktuális

BORSOD 2050

Kiállítás - Miskolc 2012. január 24 - április 2.

Antal Gabriella, Borzsák Veronika, Táncos Tibor, Varga Piroska építészek (Budapesti Műszaki Egyetem Építőművészeti Doktori Iskola) kiállítása

A Miskolci Galéria és a Közép-Európai Ipari Örökség Útja Egyesület közös rendezésében

Rákóczi-ház, Kondor terem

Megnyitó: 2013. január 24., csütörtök 17 óra

Köszöntőt mond:

Fürjes Pál – Ózd polgármestere, Dr. Kriza Ákos – Miskolc polgármestere

A kiállítást megnyitja:

Bodonyi Csaba DLA, Ybl-díjas építész

 

A kiállítás körutazásra hívja a látogatót Borsodba, Magyarország egykori legfontosabb iparvidékére. A címben felvetett több évtizednyi időtávlat lehalkítja napjaink problémáinak zaját, és szabadabbra engedi a képzeletet. Körutunk talán segít egy kicsit másként tekinteni a vidékre, szeretne felvázolni olyan lehetőségeket, amelyekről kiderülhet, hogy nem is olyan elérhetetlenek. a térség létező, ám megbúvó értékei ugyanis alapot adhatnak az álmok megvalósításához.

Az egykor virágzó iparterület lüktetését most is büszkén mesélik apák és nagyapák, ám a ma tapasztalható helyzet éles kontrasztban áll Borsod megye aranykorával, szép és különleges adottságaival: a tájat a rendszerváltást követően hátramaradt, használaton kívül álló rozsdaövezetek, felhagyott bányák, meddőhányók, rozsdásodó iparvágányok tarkítják. A még meglévő épületállomány és az ipari örökség méltatlan körülmények között, negatív asszociációkkal övezve tűnik el a szemünk elől annak értékeivel együtt, pedig ezek hozzátartoznak a régió múltjához, közösségi identitást meghatározó szerepük van, sok esetben jelentős építészeti értéket képviselnek. az ipari örökség mellett – amelynek egyes részei még megmenthetők – a ritka kultúrtörténeti értékek és az egyedülálló természeti környezet az, amelyek szerves részét képezik a vidéknek és együtt adják a régió sajátos karakterét.

A terület értékeinek sok tisztelője, aktivistája és szerelmese van, akik rengeteget tettek és tesznek kulturális és ipari örökségünk megőrzéséért. Átfogó változáshoz azonban minél többen kell cselekedjünk egy közös szervezőerő vagy stratégia mentén; a Borsodi ipari táj túránk egy kísérlet ezen aktív szerepvállalásra, amelyben az ipari örökségek védelmének hangsúlyozásán túl, egy tematikus útvonal mentén ismerhetjük meg az ipari múlt emlékeit az egyedülálló természeti, népi építészeti és kulturális értékek mellett.

A kiállításon ez a képzeletbeli túra egy fotósorozatként jelenik meg, alatta pedig az útvonal helyszíneire és adottságaira reagáló inspiráló példák és tanulmánytervek szerepelnek. E kísérletben mi csak kialakítottuk a kereteket,elkezdtük az út egyes pontjaiban rejlő lehetőségek megfogalmazását, majd téged hívunk a túrát építő közös játékra. A kiállítás végén jelöld meg az interaktív térképen a számodra fontos vagy megőrzendő helyeket, mert mindenki hozzáadhatja tájtúrához saját tervét és vízióját. Mert rajtad is múlik!

 

A kiállításhoz kapcsolódva tematikus műhelybeszélgetés-sorozatot rendezünk január 31-től március végéig csütörtökönként 17 órától a Rákóczi-házban.

Bővebb információ: www.borsod2050.hu

A kiállítás április 2-ig látogatható vasárnap és hétfő kivételével 9 – 17 óra között.