BME ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTŐMŰVÉSZETI DOKTORI ISKOLA
XIX. ORSZÁGOS HILD JÁNOS URBANISZTIKAI KONFERENCIA
Meghívó

 


A Magyar Urbanisztikai Társaság közel öt évtizede működik az urbanisztikával hivatásszerűen foglalkozók, az urbanisztika iránt elkötelezetten érdeklődők szakmai-társadalmi szervezeteként. A MUT küldetése, hogy vonzó, pezsgő társasági életet valósítson meg bővülő kapcsolatrendszere felhasználásával a településfejlesztés, várostervezés és a fenntartható tervezési modellek tématerületén. Emellett a MUT feladatának tartja, hogy biztosítsa az információáramlást az innovációk és az új tudáselemek a szakma gyakorlóihoz való eljuttatásával.

 

Az elmúlt időszakban a MUT több felületen is nyitott a szakmai fiatal gyakorlói, kutatói felé. Igyekszik enyhíteni azt az űrt, melyet a tanulmányaik elvégzését követően elhelyezkedni nem tudó, vagy a forráshiánnyal küzdő építésügyi, fejlesztési, kutatói szakterületeken nehezen boldoguló tehetséges fiatalok élnek át. Ennek eredménye az, hogy a Fiatal Urbaisták Tagozata és a MUT saját médiafelületeként működő Mutató blog egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

 

A Társaság 2013. április 17-19. között rendezi Mosonmagyaróváron éves nagykonferenciáját MIBŐL ÉLÜNK JÖVŐRE? – Változás és alkalmazkodás az urbanisztikábancímmel, melyen az urbanisztika területein fiatal kutatók számára is nyújtunk előadási lehetőséget!

 


MIBŐL ÉLÜNK JÖVŐRE?

 

Az elmúlt években alapvető változások következtek be a magyar kormányzati intézményrendszerben, az önkormányzati rendszerben, és ezzel párhuzamosan lényegesen megváltozott a területfejlesztési törvény, az építési törvény és sok más törvény is, és a jövőben további változások, új kihívások várhatók.

 

Jobb lett a településeknek az elmúlt évek változásai nyomán? Elismertebbek ma az urbanisták?

Hogyan alakul az országos területpolitika 2014-től? Bővül-e a megyék eszköztára?

Milyen partnerségek szükségesek és lehetségesek a nagyvárosi térségekben?

Összefog-e végre a közhatalom a polgáraival a településfejlesztésben?

 

Ezen kérdéseket helyezzük a középpontba idén, a Miből élünk jövőre? – Változás és alkalmazkodás az urbanisztikában témakörében. A városi paradigma változása a városi szerepről való gondolkodásunk alakulását tűzi zászlajára, míg a A város és környéke kis, közép- és nagyvárosaink a térségi szerepét elemzi. A megye új szerepköreia megye és a városhálózat összefüggéseit bontja ki, a Gazdaság és gazdálkodás a térségi szint gazdasági fejlesztésének lehetőségeit keresi.

Előadók jelentkezését várjuk a konferencia szekcióiba! A szekciók témaleírásai a www.mut.hu oldalon olvashatók. Az előadók jelentkezését az ELŐADÓI JELENTKEZÉSI LAP kitöltésével és visszaküldésével március 22-ig várjuk a mut@mut.hu e-mail címre!

 


 

BEER & TALK

Fiatal urbanisták éjszakája a MUT XIX. Országos Hild János Urbanisztikai Konferenciáján!

// 2013. április 18. 22:00 MOSONMAGYARÓVÁR, Fehér Ló Közösségi Ház pincéje, 9200 Mosonmagyaróvár, Szent István Király út 140.

// Szakmai visszajelzésre éhezel? Van egy izgalmas munkád, ötleted, kutatási témád? Szeretnéd fejleszteni előadói készséged?

Ha fiatalként az urbanisztikát és határterületeit érintő szakmában mozogsz – például településtervező, szociológus, építész, tájépítész, szociálpolitikus, geográfus vagy, jelentkezz, hogy részt vehess egy izgalmas és nyitott párbeszédben!

A szokatlan időpontban, késő este kezdődő éjszakai szakmai összejövetelen 15 fiatal kutató és szakmagyakorló számára kínálunk lehetőséget, hogy bemutassa aktuális munkáját, projektötletét, doktori kutatását – tesztelve azt a MUT XIX. Országos Konferenciájának szakértőin és hallgatóságán.

// Hogyan jelentkezz? küldj nekünk egy 10×10 másodperces (tehát 10 képből/diából/nézetből álló, 10 mp-es lépésre időzített) prezentációt magadról és a munkádról, ami alapján eldönthetjük, beválasztunk-e a Beer&Talk résztvevői közé.

// Hol? mut@mut.hu

// Meddig? 2013. március 24. éjfél

// A Beer&Talk a XIX. Országos Hild János Urbanisztikai Konferencia kísérő rendezvénye, a részvétel bárki számára nyitott, attól függetlenül, hogy előadónak jelentkezett-e. A Beer&Talk-on való részvétel ingyenes, a Beer&Talk előadójaként pedig kedvezményesen vehetsz részt a XIX. Országos Hild János Urbanisztikai Konferencián.

Az esemény Facebook oldalát itt találod.


RÉSZVÉTEL A XIX. ORSZÁGOS HILD JÁNOS ORSZÁGOS URBANISZTIKAI KONFERENCIÁN

Bővebb információ a www.mut.hu-n olvasható!

REGISZTRÁCIÓ