BME ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTŐMŰVÉSZETI DOKTORI ISKOLA
BORSOD 2050 – HAJRÁ, IPARI TÁJ!
Kiállítás az épített örökség és a természeti környezet lehetőségeiről a FUGA-ban

A kiállítás egy körutazásra hívja a látogatót Magyarország egykor legfontosabb iparvidékére. A címben felvetett több évtizednyi időtávlat lehalkítja napjaink problémáinak zaját, szabadabbra engedi a képzeletet, s talán segít kicsit másként tekinteni a térségre.

A ma tapasztalható helyzet ugyanis éles kontrasztban áll Borsod-Abaúj-Zemplén megye aranykorával, s a terület különleges természeti és kultúrtörténeti adottságaival. Az egykor virágzó iparvidék lüktetése már a múlté, a rendszerváltást követően használaton kívüli rozsdaövezetek, felhagyott bányák és meddőhányók tarkítják a tájat.

A kiállítás azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy az ipari múlt ma is meghatározza a helyi közösségek identitását, s egy olyan értéket képvisel, amelyre építeni lehet. A bemutatott anyag egy régiót összekötő út mentén nyújt betekintést a térség kihasználatlan lehetőségeibe, s ezzel párhuzamosan inspiráló példákat és víziókat vázol fel. A Borsodi Ipari Táj Túra kísérlet egy olyan regionális stratégia körvonalazására, amely az ipari örökség emlékei mellett az egyedülálló természeti, népi építészeti és kulturális értékeket is egy körre felfűzve igyekszik aktív szerepvállalásra ösztönözni a különböző szereplőket. A kiállítás április 9-28. között látható a FUGA-ban.

 

BORSOD 2050 – HAJRÁ, IPARI TÁJ! – kiállítás

Megnyító: 2013. április 9. (kedd) 18 óra

2013 április 9-28.

FUGA Budapesti Építészeti Központ

1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 5.

www.fuga.org.hu

Megnyitja: Vasáros Zsolt DLA egyetemi docens

 

Kiállítók:

Antal Gabriella, Borzsák Veronika, Tánczos Tibor, Varga Piroska és az Ózdi Művelődési Intézmények, „Olvasó”

 

http://epiteszforum.hu/borsod-2050-hajra-ipari-taj

http://borsod2050.hu/